Skip to main content
Sjekk røykvarsleren og brannslukningsutstyret ditt

Sjekk røykvarsleren og brannslukningsutstyret ditt

Del:

Nesten 500 000 nordmenn bor i boliger uten fungerende røykvarsler. Dette er en av grunnene til at vi har Røykvarslerens dag 1. desember. Denne dagen skal du teste og skifte batteri på røykvarsleren din.

Se sjekkliste nederst for hvordan du sjekker røykvarslere og brannslukningsutstyret ditt.

Du burde teste røykvarsleren så ofte som én gang i måneden, og skifte batteri minst en gang i året. Hør gjerne med familie og venner om de trenger hjelp til å sjekke brannutstyret sitt.

Vi sjekker for deg

Er du kunde av oss i Sikkerhetsgruppen Nordstrand trenger du ikke tenke på dette. Vi har full kontroll på ditt utstyr og skifter batteri etter behov. I vår alarmsentral får vi beskjed fra systemet på alle feil og svakheter, og sørger for at dette blir ordnet så snart som mulig.

Røykvarsleren redder mange liv i året. Den er noe av det viktigste du har i huset ditt. Tidlig varsling av brann øker sjansene betraktelig for å komme seg ut i tide. Vi tilbyr optiske røykvarslere, da disse reagerer mye tidligere ved ulmebrann enn ioniske røykvarslere.

Krav til røykvarslere

Det er pålagt å ha minst én røykvarsel i hver etasje i din bolig, og den/de skal dekke sonen for kjøkken og stue. Den skal helst sitte midt i taket (et minstekrav er 50 cm fra veggen). Vi anbefaler å plassere flere rundt i hjemmet, spesielt i tekniske rom og i soveromsgangen. Vi anbefaler også på det sterkeste å ha røykvarslere inne på soverommet, da veldig mange har ladekabler og annet koblet i, og gjerne også lader mobil/data over natten.

Vi tilbyr seriekoblet røykvarslere, noe som vil si at hvis én starter å pipe, så piper alle. Dermed er du sikker på at alle i huset hører varselet.

Hva skjer når røykvarsleren piper?

Vi sender straks ut vekter når røykvarsleren din går. Vi har alltid biler med vektere som kjører rundt på Nordstrand, og har derfor en gjennomsnittlig utrykningstid på 6 minutter.

Når vekter bekrefter brann/røyk, rykker brannvesenet ut. Vi sender først en varsling, som gjør at brannvesenet gjør seg klar for utrykning og rykker ut med en gang de får bekreftelse. Er vi mer enn 10 minutter unna din adresse rykker brannvesenet ut med en gang. Utrykningen er gratis for deg som kunde.

Fungerer brannslukningsutstyret ditt?

Er du så uheldig å oppleve brann i din bolig er det viktig at brannslukningsutstyret ditt fungerer. Oppdager du brannen selv og har anledning til å starte slukking må du vite hva du skal gjøre, om utstyret fungerer, og hvor det er plassert.

Det er vanlig å ha enten brannslukningsapparat (skum eller pulver) eller brannslange. Det er anbefalt å ha begge.

Et brannslukningsapparat skal stå lett tilgjengelig, og helst synlig. Siden svært mange branner starter mens man sover, bør det være tilgjengelig fra soveromssonen. Brannslangen skal alltid være koblet i, og vannet må stå på hele tiden.


Slik sjekker du røykvarsleren:

 • Trykk inn testknappen, da skal røykvarsleren pipe
 • Sjekk at du hører røykvarsleren i alle rom
 • Piper den ikke/kort og svakt er du nødt til å skifte batteri
 • Test på nytt etter å ha byttet batteri
 • Sjekk røykvarsleren én gang i måneden

Som kunde av oss trenger du kun å teste lyd. Vi overvåker batteriene og at røykvarslerne fungerer korrekt, og skifter batteri for deg ved behov.

Som bruker av bolig har du ansvar for egenkontroll av ditt brannslukkingsutstyr. Dette bør gjøres hvert kvartal.

Slik sjekker du brannslukningsapparatet:

 • Sjekk at trykkpilen er i det grønne feltet
 • Sjekk at forseglingen ikke er brutt
 • Snu opp-ned i 5-10 sekunder, legg øret inntil og hør at pulveret flytter på seg for å unngå at det klumper seg/stivner.
 • Sørg for at det er lett tilgjengelig og at alle vet hvor det er

Slik sjekker du brannslangen:

 • Dra ut hele slangen og se etter skader og sprekker
 • Sjekk at vannet står på (slangen skal alltid være full av vann)
 • Vri på munnstykket og spyl litt i vasken for å sjekke at alt er i orden
 • Vær sikker på at den er lett å få ut og bruke