Skip to main content
Slik sikrer du boligen din før du drar på ferie

Slik sikrer du boligen din før du drar på ferie

Del:

Skal du ut og reise i sommer? Sommerferien er en høytid for innbrudd og lynnedslag. Det finnes flere ting du kan gjøre for å sikre huset ditt før du drar på ferie.

Sikre deg mot innbrudd

Selv om du har ferie, har ikke tyvene det. Det er lurt å se på boligen etter svake punkter som kan gjøre det lett for eventuelle innbruddstyver. Lukk alle vinduer og lås alle verandadører. Husk også å sikre 2. etasje. Enten har tyvene med seg stige, eller så finner de en stige hos deg eller en nabo.

Gjør du det vanskelig for uvedkommende å komme seg inn, er det mindre sjanse for at de prøver seg.

En alarm er svært effektiv for å skremme vekk innbruddstyver. Ser tyvene et alarmskilt, er det svært lite sannsynlig at de prøver seg. De går heller videre til neste hus. Du bør være tilknyttet en døgnbemannet alarmsentral.

Lat som om du er hjemme

Et annet godt tips er å late som om du er hjemme for å holde tyvene unna. Dette kan du gjøre ved å la kaffekoppen stå igjen på kjøkkenbordet, la noen leker ligge fremme, og ikke trekke for gardinene. Husk å ta bort blomster som kan visne i tiden du er borte.

Du bør unngå en full postkasse og en tom søppelkasse. Avtal gjerne med naboen at hun følger litt ekstra med, tar inn posten din og legger noe søppel i kassen. Du kan også stoppe eller omadressere posten mens du er borte.

Fjern verdisaker

Når du ikke trekker for gardinene må du ikke la verdisaker ligge og slenge så de er lett å se utenfra. Du bør låse dine mest verdifulle gjenstander i en bankboks mens du er på ferie, eller du kan gjemme de godt. Har noen først kommet seg inn, ønsker de som regel å komme seg fort ut igjen.

Tyvene ser etter lett omsettelige verdigjenstander som sølvtøy, smykker, fotoutstyr og penger, så legg disse på andre steder enn vanlig. Ikke la smykker ligge på badet eller soverommet, for eksempel.

Det kan være lurt å lage en oversikt over verdigjenstander du har, og ta bilder av alle rom.

Sikre deg mot brann- og vannskader

Test røykvarsleren din før du reiser. Det gjør du ved å holde inne testknappen i tre sekunder. Rundt en halv million nordmenn lever med ikke-fungerende røykvarsler. Husk at du i følge dagens krav skal ha minst én røykvarsler i hver etasje.

Juli er på topplista over måneder med flest lynnedslag. Slår lynet ned i det elektriske anlegget ditt kan det ødelegge elektriske apparater og, i verste fall, forårsake brann. Sjekk om du har overspenningsvern og test jordfeilbryteren. Trekk ut stikkontakter til TVen, modem, vaskemaskin og andre elektriske apparater.

For å unngå vannskader er det viktigste du kan gjøre å stenge vannkranen. Steng vanntilførselen til boligen, og åpne gjerne alle kraner etterpå for å tømme rørene. På denne måten reduserer du omfanget av en eventuell vannlekkasje.

Ikke legg ut på sosiale medier

Mens du koser deg på tur, bør du tenke deg om før du legger ut noe på sosiale medier. Veldig få tenker over at et bilde eller innlegg i sosiale medier, er en reklame for et tomt hus. Du kan heller legge ut minner fra ferien når du har kommet hjem igjen.

Sikkerhet på ferien

Reiser du på hytta eller leier sommerhus er det lurt å sørge for at sikkerheten også her er på topp. Gjør dere kjent med nødutganger, stiger og brannslukningsapparat. Test røykvarsleren her også.

Mange land bruker gass til stekeplater og ovn. Gjør alle kjent med hvordan de bruker apparatene korrekt. Gjennomfør gjerne en “mini-evakueringsøvelse” med hele familien.

Kort oppsummert: Ikke gjør det for tydelig at du er bortreist, be naboen passe litt ekstra på, og test røykvarsler og alarmer.

Monter alarm

Har du ikke boligalarm? En inngangsdør som er tydelig merket med FG-godkjent alarm vil forhindre at de fleste tyver i det hele tatt prøver seg. Ta kontakt for et uforpliktende tilbud fra oss i Sikkerhetsgruppen Nordstrand i dag.